Stanowiska POF w sprawie wprowadzenia podatku obrotowego dla sklepów wielkopowierzchniowych

Zarząd POF został zaproszony do Kancelarii Prezesa Rady Ministrów na spotkanie dotyczące problematyki podatku od wielkopowierzchniowego handlu detalicznego, które odbędzie się w dniu 8 stycznia 2016 r. Organizacja będzie reprezentowana przez Monikę Dąbrowską - Prezes POF.

Warszawa, dnia 16 grudnia 2015 roku

Stanowisko Polskiej Organizacji Franczyzodawców w sprawie wprowadzenia podatku obrotowego dla sklepów wielkopowierzchniowych

W związku z projektem wprowadzenia podatku od wielkopowierzchniowego handlu detalicznego na terytorium RP, Polska Organizacja Franczyzodawców, zrzeszająca przedsiębiorców budujących systemy franczyzowe, pragnie odnieść się do propozycji objęcia wspomnianym podatkiem podmiotów działających w systemie franczyzy. Przede wszystkim POF pragnie przedstawić istotę systemów franczyzowych. Mianowicie, opierają się one na działalności niezależnych, w zdecydowanej większości małych i średnich, polskich przedsiębiorców. Osoby te inwestują w rozwój prowadzonej działalności gospodarczej dorobek swojego życia, angażują do pomocy osoby najbliższe, poświęcają życie rodzinne i prywatne. Dzięki temu dostarczają towary i usługi najwyższej jakości oraz dają zatrudnienie dziesiątkom a nieraz setkom pracowników. W wielu rejonach Polski stają się przyczółkami rozwoju i ambasadorami przedsiębiorczości.

Jako franczyzodawcy jesteśmy dumni z tej współpracy. Jednocześnie jesteśmy zaniepokojeni planem wprowadzenia nowego podatku. Każdy tydzień publicznej dyskusji przynosi bowiem nowe propozycje, tak co do kręgu podmiotów zobowiązanych do zapłaty tego podatku (padają bowiem głosy o konieczności powszechnego zastosowania tego podatku), jak i jego wymiaru finansowego (podatek liniowy, podatek progresywny, stawki od 0,1 do 6% przychodu). W kontekście deklarowanej pilności uchwalenia i wejścia w życie tych zmian, obawiamy się zatem sytuacji, w której polscy przedsiębiorcy zostaną zaskoczeni, po pierwsze, faktem, że z dnia na dzień stali się podatnikiem podatku pierwotnie adresowanego do bardzo wąskiej i specyficznej grupy przedsiębiorstw, po drugie, skalą nowych, nieplanowanych obciążeń podatkowych. Dlatego niezależnie od kształtu ostatecznych rozwiązań w tej materii, POF apeluje o zastosowanie jak najdłuższego okresu vacatio legis, umożliwiającego zwłaszcza drobnym przedsiębiorcom zapoznanie się z nowym aktem prawnym oraz odpowiednie skorygowanie planów biznesowych.

W załączonym dokumencie: Uwagi do propozycji objęcia sieci franczyzowych podatkiem od wielkopowierzchniowego handlu detalicznego prezentujemy ekonomiczne, podatkowe i konstytucyjne aspekty ewentualnego opodatkowania sieci franczyzowych.

Jednocześnie zwracamy się z prośbą o uwzględnienie Polskiej Organizacji Franczyzodawców w procesie konsultacji i przekazanie projektu ustawy.

Dnia 8 stycznia 2016 roku w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów zostały złożone Uwagi Polskiej Organizacji Franczyzodawców do projektu ustawy o podatku od sklepów wielkopowierzchniowych

Dnia 5 lutego 2016 roku zostały przesłane do Ministra Finansów kolejne Uwagi Polskiej Organizacji Franczyzodawców do projektu ustawy o podatku od sprzedaży detalicznej

Zarząd Polskiej Organizacji Franczyzodawców